Az El Nino a felelős a kínai aszályért

2006.09.06. 12:22

A nyár második felétől erősödő El Nino tevékenység tapasztalható a trópusi övben. Szakértők szerint az idei hurrikán szezonra már nincs nagy hatással, de a délkelet-ázsiai szárazság a számlájára írható.

Május végén rendkívül korán érkezett az első tájfun a délkelet-ázsiai térségbe, utána egy hónapig csend uralkodott. Később ismét két hét aktivitás következett be, majd ezt követően újabb nyugalom költözött a térségbe. Az Ioke tájfun - mely az év eddigi legerősebb és rendkívül hosszú élettartamú trópusi ciklonjának bizonyult - már a Csendes-óceán legközepén keletkezett, és csak megközelítette, de nem érte el Japánt. Szerdán egy újabb trópusi ciklon erősödött tájfunná, de ez szintén nagyon messze van a térségtől, sőt jelenleg észak felé tart. A keletkezés helyszíne nem véletlen, jelenleg a Csendes-óceánon legmelegebb, 29-30 fokos tengerfelszínnel rendelkező területéről van szó.

Mindezek az események arra engednek következtetni, hogy a trópusi övben a nyár közepétől fokozatosan erősödő El Nino aktivitást figyelhetünk meg. Ennke legnagyobb jele a trópusokon az alsó troposzférikus (2000 méter alatt) keleties szelek gyengülése, sőt a Csendes-óceán ázsiai partján nyugatira fordulása. A nyugatias szelek hatására a partok mentén a tenger mélyebb részeiről hűvösebb víz áramlik fel, a vízfelszín hőmérséklete csökken, a térség feletti légkör stabilizálódik. A stabil légkör nem kedvez a felhőképződésnek, így helyenként az átlagosnál kevesebb csapadék alakul ki. Ennek következtében gyengül a monszun-tevékenység, ami a magasabb szélességekre is kihat. Ennek köszönhető a Kína egyes részeit jellemző nagy szárazság.

Az El Nino a nyár második felében jelentkezett, a szakértők szerint későn ahhoz, hogy a Csendes-óceán keleti partjainál a hurrikán aktivitást jelentősen növelni. Mindenesetre a térségben az utóbbi hetekben egyre gyakrabban alakulnak ki trópusi viharok, melyek némelyike hurrikánná fejlődik. A John is ennek volt az egyik példája. Ha tovább tart a vihar-aktivitás erősödése, még néhány hurrikán veszélyeztetheti Észak-Amerikát a 2006-os szezonban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK