Viharok után kellemes hétvége Európában

2006.09.07. 14:06

A hétvégén kellemes idő köszönt a kontinensre. Egy gyorsan mozgó hidegfront szombat délben már a keleti térséget is elhagyja, utána szép napos időjárás köszönt Európára. A hűvös hajnalokat kellemes délutánok követik. Átmenetileg északabbra húzódik a nyár. Vasárnap Londonban közel 30 fokra melegszik a levegő. Ugyanakkor a mediterrán partvidéken az egy héttel ezelőtti kánikula után mérsékelten meleg nyári idővel találkozhatunk.

A kontinens északkeleti felén tartózkodik pénteken az a markáns ciklon, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja az Adriától Finnországig kifejti hatását. A front mozgása igen gyors. Útját heves szélviharok, esők, zivatarok kísérik. A front mögött nagyon száraz levegő érkezik előbb a kontinens nyugati és északi, majd szombaton a középső vidékére. A száraz levegő sajátossága a kis hőkapacitás, melynek derült időben nagy napi hőingás lesz a következménye. A szinte hideg hajnalokat kellemes, nyarat idéző órák követik.

Az Alpoktól nyugatra, valamint az északi államok közül Svédországban és Dániában péntektől vasárnapig szinte felhő is alig lesz az égen. Az erős éjszakai lehűlés után napról-napra erősebb nappali felmelegedéssel számolhatunk. Vasárnap a Brit-szigetek déli területein, többek között London környékén a hőmérséklet megközelíti a 30 fokot.

A legrosszabb idő az egész három napon pénteken lesz a Balti államokban, és különösen Finnországban. Az esőben napközben is 15 fok alatt marad a hőmérséklet. De szombattól már ott is javulás áll be.

Az Alpokban pénteken a hegyég déli és keleti területein lesz változékony, rossz idő. Szombaton és vasárnap azonban rendkívül kedvező feltételek fogadják a kirándulókat. A szombat délelőtt még gyakori felszálló ködfelhőktől sem kell megijedni, hiszen a stabil légköri viszonyokban ezekből számottevő csapadék nem alakul ki, és a légmozgás is mérsékelt marad. Vasárnap egész nap várhatóan zavartalan marad a napsütés, hosszabb túrákra is elindulhatunk. Szép látvány lesz a péntek hajnali hidegfront során 2000 méter feletti csúcsokra lehullott friss, olvadó hó, melyből jövő héten már semmi sem marad. A Kárpátok nagy részén is a két hétvégi nap, illetve a déli területeken inkább csak a vasárnap ajánlott.

A mediterrán térségben kevésbé lesz jó strandidő, mint az elmúlt hét során. Az Adria északi üdülőterületein pénteken többször felhős időre számíthatunk, később javulnak a feltételek, a nappali hőmérsékletek valahol 26-27 fok körül alakulnak, a tenger vize 23 fokos. Görögországban pénteken még igazi kánikula honol, a hétvégén is csak kevés felhő érkezik, és a hőmérséklet egy-két fokot esik vissza. A spanyol partokon a sok napsütés mellett időnként megjelennek felhők, de a 30 fok körüli hőmérséklet mellett az időszak legnagyobb része kedvez a strandoláshoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK