Mexikó keleti partjainál egy erősödő trópusi vihar miatt rendeltek el riasztás több száz kilométeres szakaszon. Délkelet-Ázsiában a Shanshan tájfun pusztít, mely Tajvant érintve Japán felé vette az irányt. A Florence hurrikánból képződött mérsékelt övi ciklon Európa nagy részének időjárására hatással van.

A mexikói hatóságok hurrikánriasztást adtak ki a Csendes-óceán partvidékére. A Lane névre hallgató trópusi vihar a 20. és 22. szélességi kör közötti több száz kilométeres szakaszon pusztít, miközben a hét végén rövid időre hurrikánná erősödik. Ez a tengerparti sáv viszonylag sűrűn lakott, ezért radikális előkészületek is szóba jöttek.

Mindeközben Délkelet-Ázsiában tovább vándorol a hét elején képződött Shanshan tájfun. A jellegzetes, meglehetősen nagy központi leáramlási zónával (szem) rendelkező trópusi ciklon közel haladt el a Fülöp-szigetekhez, pénteken érintette Tajvant, ahol már a pusztító szelek és hatalmas esőzések is elérték a partvidéket. A Shanshan egyelőre nem gyengül. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint a hétvégén a Japánhoz tartozó Ryukyu-szigeteken megy keresztül, és néhány nap múlva akár a déli főszigetre, Kyushura is betörhet.

Forrás: ICI

A Lane trópusi vihar a képen balra, jobboldalon a Shanshan tájfun

Mint ahogy arról előzőekben már beszámoltunk, az Atlanti-óceán közepén egy hete keletkezett Florence hurrikán északkelet felé haladva mérsékelt övi ciklonná fejlődött, és sikeresen átvészelte az átalakulást. Hatására az Európától nyugatra örvénylő ciklonok megerősödtek. A nyugati ciklonok erősödése egyelőre elzárja az utat a sarkvidéki légtömegektől, így az exhurrikán Európa nyugati és főként középső területein a meleg időjárás meghosszabbítását okozta. A Gordon hurrikán is elindult észak felé, de még kérdéses, hogy át tud-e alakulni mérsékelt övi ciklonná. A Gordon esetében a nehézséget az jelenti, hogy pályája keletebbre van Florence hurrikánénál, ezért meg kellene "küzdenie" az Azori-szigetek környékén általában fennálló, "hurrikángyilkos" anticiklonnal.