Fürödhetünk is a Balatonban - szokatlanul melegek tavaink

2006.10.01. 13:19

Már októbert írunk, de tavaink még nyár végi állapotot mutatnak. Jól bizonyítja az idei vénasszonyok nyara erejét, hogy a vízhőmérsékletek hetek óta 20 fok közelében alakulnak, sőt a hét végére el is érték a 20 fokot, a bátrabbak akár meg is fürödhetnek a napos déli órákban. Sajnos már nem örülhetünk sokáig a meleg időnek.

Nem példátlan, de mindenképpen szokatlan tavaink magas vízhőmérséklete. A Balaton, a Velencei-tó és a Fertő-tó egyaránt elérte a hét végére a 20 fokot. Ez különösen a Fertő-tó esetében szokatlan így október elején. Ráadásul egy hosszabb időszak végén tette fel az i-re pontot ez a vízhőmérséklet, ugyanis már mintegy két hete szinte állandó 19 fok körüli értékek a jellemzőek.

A vizek melegen tartását két tényező okozta: a szinte zavartalan napsütés okozta erőteljes besugárzás és - természetesen ettől nem függetlenül - a szokatlanul magas léghőmérséklet. A kora délutáni értékek rendre 4-5 fokkal meghaladják az évszaknak megfelelő hőmérsékleteket.

Vasárnap, hétfőn és főleg kedden a szép napos, nyáriasan meleg déli órákban a bátrabbak akár meg is fürödhetnek a 20 fokos vízben, de a vízisportokhoz mindenképpen kellemes az idő. Szerdán azután minden megváltozik, előbb csak csapadékosabbá és szelesebbé, majd hűvösebbé is válik időjárásunk, ami az idénre véget vet a magas vízhőmérsékleteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK