Sarkvidéki légtömeg - csütörtökön itt a tél

2006.10.31. 11:29

Csütörtökön igen hideg levegő érkezik hazánk területére. Helyenként sík vidékeken is kialakulhat hózápor, sőt északkeleten akár néhány órás havazás is. A hidegbetörés újból orkán erejű széllökésekkel jár. A hétvégén helyenként újabb havazásban lesz részünk. Ötven éve, 56-ban volt kísértetiesen hasonló az időjárás. A hideg idő várhatóan vasárnapig tart. A téli gumit már érdemes felszerelni.

Az elmúlt hét péntekén még rendkívül meleg időben volt részünk, a déli megyékben napközben 24 fokra melegedett a levegő. Ugyanakkor Skandinávia északi területén már hetek óta téli körülmények uralkodnak. A Balti-tenger környékén kialakult ciklonok frontjai egyre délebbre hozták le a sarkvidéki eredetű levegőt. Vasárnap délután végül hazánkat is elérte az első erőteljesebb hideghullám, mely viharos széllökéseivel komoly károkat, sőt halálesetet okozott. Nézze meg galériánkat a viharról!

A hét első napján megnyugodott a hideg, száraz levegő, majd kedden és szerda délelőtt enyhébb légtömegek érkeztek, illetve érkeznek hazánk fölé.

Szerda estétől azonban jön az újabb, az eddigieknél jóval markánsabb hidegbetörés. A lehűlés akkor következik be, amikor az Északi-tengertől indult aktív ciklon keletre helyeződik, és a sarkvidéktől Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig megnyílik egy erős északi áramlási csatorna. A szélcsatornán keresztül sarkvidéki, változó nedvességtartalmú levegő érkezik hazánkba.

Csütörtökön a néhány órás napsütés mellett elszórtan alakul ki hózápor. Főként az északkeleti megyékben van esély jelentős havazásra és néhány centis hóréteg kialakulására. Ott átmenetileg le is lassulhat a közlekedés. A rekord melegből tehát pontosan egy hét alatt eljutottunk a télbe.

Szinte hihetetlen párhuzam vonható az ötven évvel ezelőtti időjárással. 1956. november 4-én a behavazott Budapestre érkeztek az orosz tankok, és szombat este most is várható havazás. Akkor is október 23-án 20 fokos meleg volt, majd egy rendkívül enyhe időszakot követett a tél megérkezése. Egyébként példátlannak már csak azért sem mondható a november 2-i havazás, mivel 3 évvel ezelőtt, 2003. október 19-én délelőtt az ország negyedét egy-két centis hó borította.

A csütörtöki északkeleti havazást követően pénteken országszerte néhány órára kisüt a nap a hideg időben, ekkor rövid, de annál intenzívebb hózáporok, hóviharok alakulhatnak ki elszórtan néhány helyen az országban.

A fővárosban csütörtökön és pénteken jobbára szárazan érkezik a hideg. A viharos erejű szél mellett néhány órás napsütésre számíthatunk. Elszórtan a város egyes részein rövid ideig tartó hózáporok kialakulhatnak.

Szombaton, azaz november 4-én egy melegfront érkezik. Késő délutántól, észak felől sokfelé havazás kezdődik, mely időnként havas esőbe, délnyugaton esőbe megy át. Vasárnap borongós időnk lesz, északkeleten újabb havazás, máshol inkább havas eső, délnyugaton eső várható.

Szervezetünket megviseli a hirtelen jött váltás, a frontra érzékenyek számára nem jó hír az erős frontális hatás és a viharos időjárás. Csütörtökön ne szégyelljünk télikabátot, sapkát, esetleg sálat felvenni. Megfigyelhető, hogy a hirtelen időjárás-változásokat nehezen követi a társadalom, így ilyen időszakokban a főleg fiatalok körében tapasztalható alulöltözöttség tömeges megfázáshoz vezethet. Nagyon vigyázzunk a magatehetetlen emberekre, a viharban könnyen kihűlhetnek, ne hagyjuk magukra!

A közlekedésben legyünk különösen óvatosak, még nagyon felkészületlenek vagyunk a síkos utakra. A téli gumit érdemes felszerelni, a hőmérséklet csütörtöktől csak néhol emelkedhet rövid időre a kritikusnak mondott 7 fok fölé. Nedves, helyenként átmenetileg havas útszakaszokkal találkozhatunk majd, szerda este és csütörtökön orkán erejű szél teszi próbára a sofőröket.

A kertekben, hétvégi házakban érdemes véglegesen téliesíteni. Bár a sokszor hajnalban is élénk szél megakadályozza a nagyon erős lehűléseket, a fagyok időtartama a hét második felében akár a napi 12 órát is meghaladhatja, ami az el nem zárt kerti csapoknál, vízzel teli slagoknál, szivattyúknál elfagyást okozhat.

A jelenlegi kilátások szerint a jövő héten átmeneti enyhülés kezdődik.

Világszerte rendkívüli katasztrófával fenyeget a klímaváltozás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK