Késő estére az egész országot eléri a nagy lehűlést hozó hidegfront. 11 órakor Prágában már dühöngött a szél, sőt Bécsben is erős széllökéseket mértek. Délután a Kisalföldre, estére az egész Dunántúlra, a nap végére az ország minden vidékére kiterjed a szélerősödés. Orkán erejű lökések várhatók az éjszaka.

 A téli időt hozó hidegfront szerda reggel még csak a Balti-tenger közelében járt. A front jelenlétét eleinte csak a szélerősödés jelzi, az igazi hideg holnap délre éri el hazánkat.

A front 10 órakor Közép-Európa határán járt. 11 órakor Csehországban már erős, sőt viharos széllökéseket is mértek. Prága külvárosában a szél erőssége elérte az óránkénti 80 kilométeres sebességet. Ekkor a határt is megközelítette a változás. Bécsben is megerősödött az északnyugati szél.

Kora délután a szélvihar a Kisalföldre is megérkezik. Mivel az erős áramlat felkeveri a hazánkban az alsó néhány száz méteren megült hideg levegőt, a hidegfront érkezése látványos, hirtelen melegedést hoz. Az igazi, felszínen is érzékelhető lehűlés holnap délelőtt folyamán megy végbe, délre már hózáporok alakulnak ki.

A szél este érkezik a fővárosba, éjszaka pedig már országszerte viharokra számíthatunk. A Kisalföldön, a Balaton keleti medencéjében, a fővárosban és a tőle délkeleti vonalban fekvő területeken egészen a Viharsarokig időnként orkán erejű széllökésekre számíthatunk az éjszaka folyamán és csütörtökön egész nap.

A nagy szélben a ténylegesnél is hidegebbet érzünk. A járműveket a széllökések instabilakká teszik, fokozott figyelemre lesz szükségünk.