Télies útviszonyok éjszakára - vezessünk óvatosan

2006.11.02. 19:42

Csütörtökön megérkezett a tél első hulláma, mely a közlekedést is veszélyesebbé teszi. Napközben főleg a viharos széllökések okoztak gondokat, a keleti havazás még nem maradt meg az utakon. A fagyos éjszaka azonban tartogathat kellemetlen meglepetéseket, főleg keleten, az alsóbbrendű utakon vezessünk óvatosan.

A csütörtöki hidegbetörés sokfelé okozott viharos erejű, néhol akár orkán erősségű széllökéseket, melyek a járművek stabilitását, úttartását veszélyesen csökkentik. A szórványosan előforduló hózáporok átmenetileg erősen lerontották a látást, de az aszfaltutakon napközben nem maradt meg a hó. A hideg, nedves útburkolat viszont fokozottan csúszásveszélyes, főleg a nyári gumik számára. A keleti országrészben sokfelé órákig havazott, sőt helyenként néhány centiméterre hízott a hóréteg, de a nagy hőkapacitással bíró aszfaltfelület még nem hűlt le kellően, gyorsan elolvadt rajta a hó. Holnap napközben hasonló viszonyokra kell készülnünk.

Éjszakára viszont országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet, és sokfelé az útfelületek is lefagyhatnak. A nedves utakon igen veszélyes, nehezen észrevehető jégfelület jöhet létre, a még mindig előforduló hózáporok és havazások területén pedig síkos utak is kialakulhatnak az éjszaka során.

A következő napokban fokozott óvatosságra lesz szükségünk, az ország több területén várható közlekedést jelentősen lassító havazás. Ha lehet, tegyük fel a téli gumikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK