Melegszik az Északi-tenger

2006.11.15. 13:25

Legújabb német kutatási adatok szerint az Északi-tenger októberi középhőmérséklete több, mint két fokkal haladta meg az átlagos értéket. Negyven éves idősorok alapján folyamatos melegedésről beszélhetünk.

Németország Hajózási és Vízrajzi Minisztériumának adatai szerint 2006. októberében az Északi-tenger felszíni vízhőmérséklete 14,2 fok volt, ami 2,4 fokkal meghaladja az 1968. és 1993. között mért átlagot. Ezzel új rekordot állított fel, majdnem egy egész fokkal túlszárnyalva az eddigi, 2005-ben mért értéket. 1988. óta egy folyamatos, átlagosan 0,13 fokos emelkedést állapítottak meg a kutatók.

 A magas értéket a júliusi rendkívüli hőhullám számlájára írják. Ekkor a hónap folyamán az átlagos kétszeresével,  4,1 fokkal melegedett a víz. Augusztusban csak a szokásos visszaesést tapasztalták, ezután pedig egy viszonylag meleg szeptember következett.

Az állandó mérések egyébként 1873-ban kezdődtek. Az adatsorok tanúsága szerint 5-15 éves emelkedési vagy hűlési periódusok ugyan voltak, de ez a mostani minden eddiginél intenzívebb. Tartós lehűlést pedig már rég nem regisztráltak.

Megállapították, hogy a melegebbé váló környezet következtében sok délebbi állat és növényfaj jelent meg az Északi-tengeren, melyek elsősorban a Viscayai-öbölből származnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK