Helyenként 140 km/órás széllökések tomboltak csütörtök dél körül Walesben, de Írországban is előfordultak óránkénti száz kilométert meghaladó szelek. Az elmúlt napokban többször dühöngtek viharok, a következő napokban újabbak várhatók.

Tél elején szokatlan gyakorisággal törnek az orkánok Északnyugat-Európára. Már a múlt hét végén is hírt adtunk nagy viharokról a térségben.

Az Atlanti-óceán Európához közelebb eső területén egymás után mélyülnek az igen aktív viharciklonok, melyeknek középpontja kelet felé sodródik. Most is egy ilyen alacsonynyomású képződmény húzódott középpontjával a Brit-szigetek északi vidéke fölé. Ennek következtében erős nyomáskülönbségek alakultak ki, melyek egyre erősebb szélviharokat generáltak.

Délelőtt egy hidegfront is megindult az óceán felől. A hideg légtömeg dinamikája tovább növelte a szélsebességet, így csütörtök délre Wales déli partvidékén a 90 km/órás viharos alapszélben 130-140 km/órás széllökések tomboltak.

A nagy szeleknek ezzel még nincs vége, mert egy újabb frontzóna érkezik a térségbe, így a következő napokban is számítani lehet ismétlődő orkán erejű viharokra.