Kinyílt az ibolya Táton - változik a klíma

2006.12.13. 19:10

Sokfelé zavarodott meg a természet a rendkívül enyhe ősz és télkezdet hatására. Egyáltalán nem túlzás a globális felmelegedésre gondolni.

Jól jellemzi az elmúlt napok időjárását, hogy Hüvösvölgyi Lajosné táti (Komárom-Esztergom megye) otthonában kinyílt az ibolya. Olvasónk beszámolt róla, hogy az utóbbi években várt szinte rendszeressé a korábban korábban ritka decemberi virágzás, ami jól jelzi az éghajlat melegebbé válását.

Az eset jól jellemzi, hogy a mindennapi életünket is áthatja a klímaváltozás. Egyre több jel mutat arra, hogy milyen sokrétű problémával kell szembenézni, a globális felmelegedés nem valami elvont, távoli fogalom, hanem nagyon is reális fenyegetés.

A példátlan meleghullám kontinensünkön is rekordokat produkált. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárásban az orosz medvének sem kell már fagyoskodnia: 3 hete sem fagy sem hó nincs Moszvában. Ez bizony alaposan ellentmond a legendás orosz teleknek.

Ezek azonban csak a jó, vagy jónak látszó oldalai az időjárás változásnak. Sajnos, a természet felbolydulása miatt komoly veszélyekkel is kell számolnunk. Ezekre is felhívta a figyelmet az éghajlatkutatók tegnapi fóruma.

A közeli napok időjárásáról itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK