Iszonyatos erejű hurrikán délen

2006.12.20. 13:33

A legnagyobb, 5-ös erősséget ért el a csütörtökön Madagaszkárnál szárazföldi területet érintő Bondo trópusi ciklon. A viharobjektumban a széllökések elérik az óránkénti 300 km/órát, ez szinte mindent képes lerombolni.

December 18-án alakult ki az Indiai-óceán közepe táján, az Egyenlítőtől valamivel délre a Bondo néven bejegyzett trópusi ciklon. A déli félteke nyarának elején megjelent légörvény igen gyorsan erősödött. Szerdára elérte a legnagyobb, 5-ös erősséget, azaz benne a szélsebességek már meghaladják a 270 km/órát. A környéken 10 méternél magasabb tengeri hullámok keletkeztek, melyek partot érve szökőárhoz vezethetnek.

Az északi féltekén sokkal gyakoribbak a trópusi ciklonok, ezért megszoktuk, hogy a föld forgásának eltérítéséből adódóan az óramutatóval ellentétes a felhőzet forgása. A déli féltekén azonban ennek fordítottja, azaz az óra járásával megegyező irányú az örvénylés. Ez az irány a műholdképen a felhőspirálok görbületéből jól látszik.

Az előrejelzések tanúsága szerint további erősödésekre számíthatunk, miközben csütörtökön a viharobjektum érinti Madagaszkár északi részét. Ekkor a 250 km/órás átlagszél mellett a lökések meghaladhatják a 300 km/órát. Ennek iszonyatos a pusztító ereje, ami a tengerárral összeadódhat.

Forrás: nrlmry.navy.mil/tc_pages

Madagaszkár északi, őserdős vidéke viszonylag gyéren lakott, de például a százezer lakosú Antsiranana városa továbbra is nagy veszélyben van, csak a hurrikán irányváltásában reménykedhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK