A földrengés és az időjárás kapcsolata

2006.12.31. 16:52

14:40-kor megmozdult a föld Budapesten. Főleg Dél-Pesten volt komolyan érezhető a rengés, károkról is érkezett hír. Az ICI Interaktív Meteorológia ügyfélszolgálatára sok telefonhívás érkezett. Sokan kérdezik, hogy lesz-e folytatása a rengésnek, van-e további komoly veszély, továbbá hogy van-e kapcsolat az egész éves rendkívüli időjárás, a fenyegető éghajlatváltozás és a földrengés között.

A tudomány mai állása szerint az eddigi klímaváltozással és a kétségkívül sok rendkívüliséget hordozó ezévi időjárással ilyen kapcsolat nem mutatható ki. A földrengéseket a kőzetekben lezajló igen nagy energiákat felszabadító folyamatok hozzák létre, ebben a légkör folyamatainak a szerepe rövid távon nem mutatható ki. Nem jelenthet okot a légnyomás szokásos változása sem, ezek az erők eltörpülnek az említett folyamatokhoz képest.

Ugyanakkor hosszú távon, például a jégkorszakok váltakozásán keresztül már komoly tektonikai folyamatok is megindulhatnak, ezek azonban csak minimum évszázados nagyságrendben hozhatnak kimutatható változásokat, ezekben a globális felmelegedés hatása még elenyésző.

Emellett az is igaz, hogy az ilyen jellegű (szárazföldi) földrengések nem gyakorolnak jelentős befolyást az időjárásra, de a tengeri rengések esetében cunami is lehet a következménye.

A tapasztalatok szerint az ilyen viszonylag kisebb rengéseket nem szokott újabb rengés követni hazánk nyugodt geológiai viszonyai között, így nyugodtan mehetünk szilveszterezni a szokatlanul szinte tavaszias hőmérsékletekben a korábbi előrejelzéseink alapján. Itt tanácsokat is kaphatnak a szilveszteri öltözködéshez!

Itt találják olvasóink tapasztalatait korábbi cikkünkben.

Köszönjük, és BÚÉK minden kedves Olvasónknak! :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK