Hazánkban újév napján kora délután 14 fokos különbség alakult ki. Míg délnyugaton helyenként a 12 fokot is elérte a hőmérséklet, északkeleten 1-2 fokkal fagypont alatt maradt.

Az érkező melegfront délnyugati áramlással a magasban átmenetileg rendkívül enyhe légtömegeket szállított az ország fölé hétfőn. Ennek hatására a hegyekben gyorsan megkezdődött a melegedés. A Dunántúlon a felszínen is enyhülni kezdett a levegő, kora délután a hőmérséklet sokfelé meghaladta a 10 fokot.

Ugyanakkor az északi és különösen az északkeleti országrészben a hidegpárnát a hegyek szorításában nem tudta a meleg levegő északnyugatra tolni, hanem csak felsiklott arra. Így - bár a hegyek tetején már megjelentek a pozitív hőmérsékletek - egész nap fagypont körül, vagy kevéssel alatta maradt a hőmérséklet. A csapadék hatására a fagyos területeken sokfelé fordult elő ónos eső.

Kedden éppen az észak felől érkező hideg levegő lesz az, amely felkeveri a felszínen közelében lévő levegőt, így a hidegfront hoz majd melegedést a hétfőn még fagyos északkeleti tájakon.