Az új év is különlegesen meleg idővel kezdődik. A Dunántúlon és egyre inkább a középső országrészben is áprilist idézően magasak a hőmérsékletek, ugyanakkor északkeleten fagy.

A meleg ősz és télkezdet után rendkívül meleg a folytatás is, igaz egyelőre csak a Dunántúlon és egyre inkább a középső országrészben. Mindez egy nagyon erős melegfrontnak köszönhető.

Már a délután is szokatlanul enyhe volt, nagy kontraszttal az országon belül. Késő délutánra délnyugaton 14 fok közelébe emelkedett a hőmérő, míg északkeleten kitartottak a -2, -3 fokos fagyok, több mint 15 fokos hőmérséklet-különbséggel. A főváros térségében is csak 3 fok körül mérhettünk ekkor.

Még szokatlanabbul alakul az éjszaka időjárása: késő este, 21 óra tájban nagyon ritkák a 10 fokos értékek januárban, ezek inkább áprilisnak felelnek meg. Budapesten is felfelé mentek az értékek a szokásos lehűlés helyett. Északon továbbra is maradtak fagyos területek. Közben több hullámban komoly esők vonulnak végig az ország területén.

A rendkívüli meleg nem tart soká, egy érkező hidegfront hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de továbbra is több fokkal a sokéves átlag felett alakul. A folytatásról részleteket itt olvashatnak.