Nagy a lavinaveszély az Alpokban - fogy a hó

2007.01.06. 14:55

Az elmúlt napok kellően hideg és hóban gazdag időjárását erős olvadás követi az Alpokban, viszonylag nagyobb magasságokban is. Általában romlanak a hóviszonyok, nagy a lavinaveszély.

Az év eleji nagy havazások rövid idő alatt jó hóviszonyokat teremtettek az Alpokban és sokfelé a Kárpátokban is. Egyes völgyekben az 1000 méter alatti síterepeken is vastag, sportolásra alkalmas hótakaró alakult ki. Ez a kedvező helyzet sokat romlik a következő napokban a kontinensünket elborító meleghullámnak köszönhetően.

Az Alpokban 1500 méter felett még holnap hajnalban is előfordul kisebb havazás, de ettől lejjeb olvadni fog. Fokozott a lavinaveszély, máris komoly lavinák alakultak ki, vegyük nagyon komolyan a figyelmeztetéseket, tilos letérni a kijelölt pályákról.

Az Északi-Kárpátokban egy kicsit több lesz a friss hó, viszont ott alig van sípálya 1500 méter felett.

A jövő héten további romlással számíthatunk, időnként 1500-2000 méter között is olvadni fog a hó, itt a hóágyúzás is lehetetlen lesz. A lavinaveszély továbbra is fennáll, főként a svájci és francia Alpokban, de máshol sem leszünk teljes biztonságban.

Hazánkban eltűnnek az utolsó hófoltok is a hegyekből, tavaszi idő várható.

Egyes jóslatok a legmelegebb évnek várják 2007-et.

KAPCSOLÓDÓ CIKK