Megdőlt a mérések kezdete óta fennálló melegrekord Budapesten, de országszerte több városunkban is. Az eddigi rekordot 1975 tartotta.

Nem csak úgy érezzük, ez az igazság: példátlanul meleg van. A mérések kezdete óta soha ilyen meleget nem mértek még Budapesten! A korábbi rekordot 1975 tartotta, ekkor 13,7 fokot mérhettek. Ma pedig a város több pontján emelkedtek 14 fokig a hőmérők.

Nem csak Budapesten, hanem az ország nagy részén mértek hasonlóan meleg értékeket, így szinte az egész Dunántúlon és a középső országrész kiterjedt területein is. Minden bizonnyal más városokban is megdőltek a rekordok, az adatok értékelése még időt vesz igénybe. Északkelet maradt a leghűvösebb, de az itteni 6-7 fokos értékek is drasztikusan az ilyenkor szokásos fagypont körüli értékek fölött vannak. Az országos rekord: 17,6 fok ma még nem került veszélybe.

Ez a példátlan enyheség csak az eleje egy most kibontakozó rendkívüli meleghullámnak. Hétfőtől szinte minden nap veszélybe kerülnek majd a rekordok, a hét második felében már országosan is. A meleghullámot egy tartósan fennálló, erőteljes meleg délnyugati áramlás okozza, ami afrikai eredetű meleg levegőt szállít térségünkbe.

Egyre többet beszélünk a globális felmelegedés problémájáról, amiben újabb, nagyon veszélyes, atombombával felérő kockázat Kína gyors iparosodása.

Brit meteorológusok egyébként 2007-et jósolják a Föld legmelegebb évének.

Nálunk is a tavasz az úr, részleteket itt olvashat. Európa szerte meleg az idő, olvad a hó az Alpokban, nagy a lavinaveszély.