Áradnak a hegyi folyók

2007.03.01. 14:15

Az elmúlt napok nagy esőzései és az Alpokban valamint a Kárpátokban megindult hóolvadás következtében patakok, kisebb folyók kerültek árvíz közeli helyzetbe. A nagyobb folyókon egyelőre csak mérsékelten jelentkezik az árhullám.

Miközben az Alpok és a Kárpátok 2000 méter feletti lejtőin immár több méter hó halmozódott fel, és továbbra is folyamatos a hóesés, az alsóbb területeken az intenzív esőzés erőteljes hóolvadást eredményez. Ennek következtében számos hegyi patakon, kisebb folyón indult meg árhullám.

Egyelőre csak ezeknek a kisebb vízfolyásoknak a környezete kerülhet veszélybe, a nagyobb folyókon az alacsony vízállásnak köszönhetően csak közepes árhullám várható. A héten a magasban többször tör be hidegebb levegő a kontinens középső vidékére, ami lassítja, átmenetileg megállítja az olvadást. A hazai folyók közül elsősorban a Tisza északi mellékfolyóin, főként a Sajón, a Hernádon és a Bodrogon jelentkezhet komolyabb árhullám. Az Északi-középhegységben található patakok is megduzzadtak, de ezek várhatóan nem okoznak majd komolyabb gondokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK