Havazás is lehet a jövő héten

2007.03.14. 12:32

Bár még viszonylag nagy a bizonytalanság, időben szólunk: a legfrissebb előrejelzések szerint a jövő héten télire fordulhat időjárásunk. A magasabb hegyek mellett akár síkvidéken is kialakulhat havazás, és tartósan hideg maradhat az idő.

A legfrissebb számítások értelmében jövő hétfőn egy markáns ciklon erősödik meg Skandináv félsziget feletti középponttal. Az ettől keletre felépülő stabil anticiklon megakadályozza a légörvény kelet felé való gyors továbbhaladását. Ennek következtében eleinte a kontinens nyugati, majd középső területei felett tartós északi áramlás hozhat sarkvidéki eredetű levegőt.

Az erős áramlást az időjárási modellszámítások egyik verziója szerint az Alpok és Északi-Kárpátok módosító hatása megtöri, esélyt teremve egy helyi, kisebb méretű ciklon kimélyülésére. Ebben az esetben a lehűlés sok csapadékkal járna, amely a kezdeti esőzést követően egyre több helyen válthat át havazásba.

Már vasárnap is lehetnek a hegyekben hózáporok, de egy enyhébb hétfő után a téli fordulatra kedden van esély, és azt követően akár napokig télies maradhat az idő.

A kilátások szerint az időszak végén leállhat a szél, és ekkor a derült ég mellett komolyabb hajnali fagyok lehetnek a jövő hét végén, ami nagy kárt okozhat az idén rendkívül korán virágzó gyümölcsfákban.

A bizonytalanság még elég nagy, de napról-napra pontosabb képet kapunk a jövő hétről, így érdemes folyamatosan követni a többnapos előrejelzéseket, amelyet az időjárás rovat naponta többször frissülő vezető cikkében is megtalálhatnak. Szokások részletes előrejelzésünket itt olvashatja. Az ünnepekre pedig ide kattintva kaphat fontos információkat, nemzetközi kitekintéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK