Vasárnap kora délután északkeleten jelentek meg az első zivataros gócok, majd sorozatban törtek ki egy szűk térségen belül igen heves viharok, komoly mennyiségű csapadékkal öntözve a térséget. Késő délutántól a Viharsarokban is számos zivatar alakult ki, ezek hevessége viszont elmarad az északkeleti vihargóctól. Az esti órákban csendesedett a zivatartevékenység, de az éjszaka folyamán is kiadós csapadék hull a déli és keleti országrészre.

Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően igen nedves, labilis légtömeg érkezik folyamatosan hazánk fölé, amelyben könnyen ki tud alakulni heves zápor, zivatar. A hirtelen tornyosuló gomolyfelhők helyenként a zárt felhőzetbe ágyazódnak be.

Viharok napok óta

Tekintse meg képgarériánkat, olvasóink képeit a tegnapi kecskeméti jégesőről! Köszönjük, várjuk a további képeket a mára várható viharokról is: idojaras@icicom.hu .

Ma sem nyugodott meg a légkör felettünk, heves zivatarok voltak a keleti országrészben. Az első erősebb gócok kora délutántól északkeleten jelentek meg. A Szatmári-síkságon és a Bodrogközben egyre újabb viharcellák fejlődtek, órákon át egy szűk térségben okozva ítéletidőt. A sok csapadék, az átmenetileg viharos szelek és a helyenkénti jégesők károkat is okoznak. Késő délutántól a Viharsarokban pattantak ki zivatarok, de ezek ereje elmaradt a fentiektől.

Az esti órákban gyengült a zivatartevékenység. A Tisza mentén, az egész Tiszántúlon és a déli országrészben az éjszaka folyamán is sokfelé lesznek kiadós esők, záporok, kisebb zivatarok. A főváros térsége és a Dunántúl nagy része a száraz zónába esik. További részleteket itt olvashat az időjárásról.

Szombat délután - mint korábban jelentettük - Kecskemétet egy délnyugat felől érkező intenzív zivatarfelhő és viharos szél érte el. A felhőszakadás centrumában tisztán jég esett. Szemtanúk beszámolói szerint diónál is nagyobb jégdarabok hullottak az égből. A jégeső hirtelen lehűtötte a levegőt, a felszínen átmenetileg összefüggő jégtakaró alakult ki.

A hatalmas zivatargóc tovább haladt Szolnok, Hajdú-Bihar megyébe. Száz kilométert is meghaladó nyomvonalán még este is nagy viharokat okozott, egészen a határszélig, bár időközben jelentősen veszített az erejéből.

Estefelé délen és nyugaton törtek ki komolyabb erejű zivatarok, helyenként kisebb jég és viharos szélerősödés kíséretében. Éjszaka az északkeletre vonuló csapadékzónában több intenzív zivatar alakult ki, egy-egy erősebb góc a főváros térségét is eléri. Országszerte keletkeztek, helyenként jelentősebb károk a sok csapadék és a szélerősödés miatt.

Forrás: ICI

Fotó: Kecskeméti Lajos