Folyamatos havazás az Ausztrál-Alpokban

2007.05.31. 16:10

Május 22-én esett le az első hó az Ausztrál-Alpokban. A megszokásokkal ellentétben azonban nem volt ideje elolvadni, a hónap utolsó napjaiban újabb 10-20 centiméter esik hozzá.

Június közepén elkezdődik a téli szezon az Ausztrál-Alpok sípályáin. Arrafelé csupán az 1500 méter feletti lejtőkön van esély tartós hórétegre, ezért a pályákat is teljesen az általában 1700-2000 méter magas hegyek tetejére építették. Idén május utolsó harmadában esett le az első hó. Az első hótakaró általában gyorsan elolvad, idén azonban az Antarktisz felől érkező hideg, nedves és labilis légtömegek tartósították a téli körülményeket.

Általában heves hózáporok formájában hullik a csapadék 1500 méter felett. Pénteken valamivel többet süt a nap a térségben, ám június első hétvégéjén tovább gyarapodik a hótakaró. Az utóbbi három napban egyébként általában 10-20 centiméter friss hó hullott, és majdnem ugyanennyire számítanak az ausztrál meteorológusok az elkövetkező egy hétben, akik szerint a szezon kezdetéig csak kevés olvadás várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK