Rendkívüli trópusi ciklon az Arab-tenger felett

2007.06.04. 11:51

Az Indiai-óceán északkeleti részén, az Arab-tenger felett egy meglehetősen erős trópusi ciklon alakult ki, amely errefelé ritka eseménynek számít. A viharobjektum hétfőn a legerősebb, a széllökések megközelítik a 300 km/órát. Várhatóan szerdán, lényegesen legyengülve Ománban ér partot.

Június elején az északi féltekén megjelenő trópusi ciklonok szezonja még nem kezdődik el, csak ritkán alakul ki egy-egy légörvény. A Föld leginkább veszélyeztetett területei délkelet Ázsia, ahol tájfunnak hívjuk a trópusi ciklonokat, illetve a Mexikótól keletre és nyugatra található térség, ahol hurrikánnak nevezzük őket. Az Indiai-óceánban inkább a déli területeken, a déli félteke nyarán-őszén jelennek meg a trópusi ciklonok. A június-októberi időszakban ritkán - nem minden évben - a Bengáli-öbölben is előfordulnak.

Szombaton azonban az Arab-tenger délkeleti részén alakult ki egy erős,  Gonu névre hallgató viharobjektum, amely trópusi ciklonná erősödött, és hétfőre a Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősséget érte el. A legnagyobb széllökések megközelítették a 300 km/órát, és a tengerben 12 méternél is magasabbra korbácsolta a hullámokat. Ebben a térségben nagyon ritka egyáltalán a trópusi ciklonok megjelenése is, nemhogy egy ilyen erős légörvénynek a jelenléte.

A tavasz végén az átlagosnál is jóval melegebb idő volt az Arab-tenger keleti partjainál, ami a szokásosnál magasabb tengerfelszín-hőmérsékletet eredményezett. Talán ennek köszönhető az errefelé ritkán látható nagy trópusi ciklon kialakulása.

Az előrejelzések szerint a Gonu keddtől fokozatosan gyengül, és szerdán valahol Omán részén ér partot. Ha ez így alakul, akkor az egyébként rendkívül száraz térségben akár áradások is lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK