Tartós kánikula a Jeges-tenger partján

Vágólapra másolva!
Európa északkeleti határán, a Jeges-tenger partvidékén több napja kánikula uralkodik. Az előrejelzések szerint egész héten marad a különleges meleg a térségben. A kánikula a tundrán ritka, de nem szokatlan jelenség.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk északkeleti határvidékén, a Jeges-tenger partjainál, ahol a Pecsora-folyó torkolata található, az elmúlt hétvége óta 30 fok körül (vasárnap például 32 fok volt) tetőzik a hőmérséklet. A jelenleg a világos éjszakák térségéhez tartozó vidék átlagos júliusi délutáni hőmérséklete 17-20 fok, így most a szokásosnál több mint 10 fokkal melegebb van.

Köszönhető mindez az Európa északnyugati tájai felett elhelyezkedő markáns ciklonoknak, amelyek keleti oldalán tartós déli áramlás alakult ki. A déli légáramlás következtében a szubtrópusi eredetű légtömegek akadálytalanul áramlanak a sarkkörön túlra.

A tundrán ritka jelenség a kánikula, de nem páratlan. Ezen a környéken az elmúlt nyáron több ízben 2-3 napra beköszöntött a nagy meleg. A mostani hőhullám azonban ennél hosszabbnak ígérkezik. Az előrejelzések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a következő napokban, sőt az egész héten fennmarad a délies áramlás, így a Pecsora-folyó környéki tundra vidéken közel 10 egymást követő napon érheti el a levegő hőmérséklete a 30 fokot.