Időjárás-módosító óriás gát épül Kínában

Vágólapra másolva!
Mit várhatunk a továbbiakban a világ legnagyobb gátjától, ha már a befejezés előtt két évvel módosítja a helyi időjárást? Kínában a Jangce folyón épül a világ legnagyobb gátrendszere, melynek építése jelentős természetpusztítással jár, melynek következtében várhatóan a környék időjárása is megváltozik. A változás első jelei már megfigyelhetők a folyó környezetében.
Vágólapra másolva!

A világ harmadik leghosszabb folyóján, a Jangcén, a kínai kormány tervei szerint 2009-re készül el a világ legnagyobb gátrendszere a Három-szoros Erőmű (Three Gorges Dam).

Modellek és meteorológiai mérési adatok alapján a kutatók azt az eredményt kapták, hogy a gát miatt hűl a völgy környezete, amely változást eredményez az esőzésben.


Dr. Liguang Wu, a NASA Goddard Űrrepülő központ és a Maryland Egyetem munkatársának a Geophysical Research Letters folyóiratban közölt eredményei szerint, rengeteg ember panaszkodik, hogy a gát építése óta a környező területek időjárása megváltozott. Wu professzor és munkatársai a kínai tudósokkal együttműködve tanulmányozzák a gát klímamódosító hatását.


A kutatók műholdas képek és földi meteorológiai állomások adatainak felhasználásával készítettek egy számítógépes klíma szimulációt, melynek eredményeit aztán összevetették az elmúlt évekből rendelkezésre álló mérési eredményekkel. Emellett a NASA műholdjai által készített képeken is nyomon követhető, hogy a gát építése hogyan befolyásolja a felszín és a vegetáció állapotát.


Ezek alapján 2000-től napjainkig jelentős változás figyelhető meg a térségben, melyek közül a 2004-es év a legkiugróbb, ugyanis ekkorra készült el a gát egy jelentős része és a víz több kanyont is elárasztott. A folyó felduzzasztásával, a gát mögött tulajdonképpen egy mesterséges tó keletkezett. Az így létrejött nagy kiterjedésű vízfelszín felett a levegő gyorsabban válik telítetté mint korábban (azaz annyi vizet tartalmaz a levegő amennyi fizikailag lehetséges), emiatt hamarabb kihullik belőle a nedvesség, így a gát környékén a csapadék mennyisége jelentősen növekedett. Ez nem feltétlenül rossz hír, hiszen sok területen szükség van a csapadékra, de ezzel együtt más területeken csökkent a mennyisége. A gát időjárás módosító szerepe közel 160 km2 kiterjedésű területen érezhető ma, ami 10-szer nagyobb, mint amekkorát eredetileg feltételeztek.
Klímakutatással kapcsolatos további érdekes cikkeket itt olvashat.