A felhők - ahogy Besenyei Péter látja

Vágólapra másolva!
Világbajnok műrepülőnk útjai során több tízezer képet készített a levegőből. Az átlagember számára talán soha fel nem tárulkozó légi világ képeiből indítunk új sorozatot. Számos időjárási jelenség nem érthető meg pontosan az ehhez hasonló felvételek nélkül.
Vágólapra másolva!

Besenyei Péter nem csak kiváló műrepülő. Van érzéke elkapni a megfelelő pillanatot ahhoz, hogy néhány szemet gyönyörködtető képet készítsen onnan, ahonnan kevesen fotóznak. A különböző időjárási helyzetekben, változó magasságokból készült képek nem csak szemet gyönyörködtetőek, hanem jobban megértetik az egyes időjárási helyzetek kialakulását. Most induló sorozatunkban a képek segítségével rendszeresen bemutatunk egy-egy érdekes időjárási helyzetet, jelenséget.

A Besenyei Péter képeiből készült első galériát itt tekintheti meg!

A most kiválasztott - a galériában is szereplő - kép a Balti-tenger felett készült. Jól kivehető két különböző szintű felhőzet és a kép közepétől kicsit jobbra egy függőleges felépítésű felhő, amely a két réteget szinte összeköti. Az alsó felhőzet alapja nincs magasabban néhány száz méternél, vastagsága is körülbelül ugyanannyi. Ilyen felhőzet keletkezik télen a köd felszállásából, általában pedig nagy esőzés idején a visszapárolgás miatt - most valószínűleg ez utóbbiról van szó.

Forrás: ICICOM

A felső felhőzet egy összefüggő frontális felhő, a csapadék ebből a szintből hullik. A látótávolságot figyelembe véve, a kép készítésének idején a környéken már megszűnt az intenzív csapadékhullás. A különleges függőleges felépítésű képződmény az összefüggő felhőzetbe beágyazódott zivatarfelhő, amely leginkább melegfronti helyzetben, vagy okklúziós front esetén alakul ki a ciklon középpontjához közelebb eső területeken.

A felhőket magasságuk és szerkezetük szerint osztályozzuk. Magasságuk szerint megkülönböztetünk, alacsonyszintű, középszintű és magasszintű felhőket. Gyakran megfigyelhető, hogy az égen egyszerre több fajta felhő is van, amelyek különböző magasságokban helyezkednek el. A vastag alacsonyszintű felhők - amelyek körülbelül 2000 méteres magasságig nyúlnak fel a mérsékelt szélességeken - jelenlétében a földről nem is láthatjuk a nagyobb magasságokban (5-13 ezer méteren) elhelyezkedő fátyolfelhőket. A képek segítségével, most mégis betekintést nyerhetünk ebbe a különös és szép világba.