Vita a "normális" időjárásról

Vágólapra másolva!
Egy német meteorológus vitatja hazája nemzeti meteorológiai szolgálatának a médiában rendszeresen megjelenő szóhasználatában a "nem normális időjárás" kifejezést. A szakember szerint az ilyen hatásvadász szövegek a közvéleményt a tényektől elfordítják, félretájékoztatják.
Vágólapra másolva!

Markus Müller, a wetteronline.de német meteorológiai magáncég egyik diplomás szakembere megelégelte a Német Meteorológiai Szolgálat utóbbi időben elterjedt gyakorlatát, hogy az időjárási események értékelésénél hatásvadász fordulatokat használnak. Legutóbb a júliusra vonatkoztatva hangzott el a "nem normális hónap" kifejezés.

Müller felháborodásának saját honlapjukon adott hangot. Felteszi a kérdést: mit nevezünk normális havi időjárásnak? Ugyanis elég csak visszamenni az előző hónapokra, és megállapíthatjuk: az egyik hónap az átlagosnál csapadékosabb, a másik szárazabb, megint másik naposabb volt. De ugyanígy visszamehetünk akár 20-30 évre, és ugyanezeket a megállapításokat tehetjük meg. Az időjárás már csak ilyen: egy bizonyos mederben elég nagy ingadozásokat folytat. Elég unalmas lesz egy idő után a közvélemény számára, ha minden hónap után azt állapítjuk meg: ez nem volt normális. Az átlagok ugyanis csak statisztikai mérőszámok, amelyek ugyan jól jellemezhetik az adott klímát, de nem jelentik azt, hogy csak az átlagos lehet a "normális" idő.

A szakember egy szemléletes példára hívta fel a figyelmet: Berlin elmúlt 47 évben mért júliusi középhőmérsékletét nézte meg, és hasonlította össze az átlaggal. Az eredmény: egyszer sem (!) volt az átlag közelében az adott év júliusára vonatkozó érték. A mostanában elterjedt populáris szóhasználatban tehát egyik sem volt "normális időjárás", vagy csak egyszerűen: "megbolondult az idő".

Szomorú, hogy korunkban a komoly tekintéllyel bíró nemzeti meteorológiai szolgálatok is a népszerűségi verseny miatt feladják az objektív tudományos közlés szabályait. Hogyan lehet majd kommunikálni a ténylegesen szokatlan jelenségek bekövetkezését, ha már most "elsütjük" a szükséges nyelvi fordulatokat.