Vágólapra másolva!
A kedden Tajvanon átrobogó Pabuk tájfun trópusi viharrá szelídülve szerdán érte el Hongkongot. A viharobjektumban a szél ugyan gyengült, de a csapadék intenzitása továbbra is rendkívül nagy. A Pabuk tovább rontja a Dél-Kínában kialakult árvíz-helyzetet.
Vágólapra másolva!

A Pabuk tájfun 150 km/órás szelekkel, rengeteg esővel vonult át kedden a meglehetősen sűrűn lakott Tajvanon.

A trópusi ciklon Kína partjai felé tartva trópusi viharrá szelídült, de ez még mindig 100 km/órás széllökéseket jelent. A Pabuk centruma a keddi várakozásokhoz képest közelebb halad el a szintén nagy népsűrűséggel bíró Hongkong mellett. A felhő és csapadéksáv már szerda reggel elérte a várost. Délután folyamán az intenzív esőzést egyre viharosabb szelek kísérik, amely főként a légi közlekedésben, és az áramellátásban okoz átmeneti zavarokat.

A vihar várhatóan csütörtök hajnalban hagyja el a metropoliszt. Útját a szárazföld felé folytatja, ahol gyors gyengülésre számítanak a helyi szakemberek. A térségben az egy hónapja tartó, a szokásosnál erősebb monszun-tevékenység miatt sok folyó lépett ki a medréből. A Pabuk trópusi vihar tovább súlyosbítja a helyzetet.