Spanyol borvidékek és az éghajlatváltozás

Vágólapra másolva!
Legtöbbször, amikor szóba kerül a globális felmelegedés kérdése, mindenkinek a legszörnyűbb dolgok jutnak az eszébe. Például, hogy eltűnnek a jégsapkák, emelkedik a tengerszint, és hogy hevesebbek lesznek a viharok. Az éghajlatváltozásnak azonban életünkre és kultúránkra nézve is számtalan hatása van.
Vágólapra másolva!

Vegyük például a spanyol borászokat. Nemrégiben Pancho Campo, a Spanyol Borakadémia tagja elkészített egy klímatanulmányt az egyik fő borvidékről, Pendesről, amely Barcelona közelében, a mediterrán tengerparton fekszik.

Az első dolog, amit Campo megfigyelt, hogy a hőmérséklet átlagosan 1,5-2 fokkal emelkedett, és ez nagyon sok a borászok szerint. Azt is tapasztalták, hogy a csapadék-tevékenység is megváltozott. Többet esik, amikor épp száraz időnek kéne lennie és az esőzések is sokkal hevesebbek.

A borászok először figyelmen kívül hagyták a tanulmány eredményeit, hiszen az időjárás mindig változik. De az elmúlt egy-két évben többen felfigyeltek Campo eredményeire és rájöttek, hogy a változásokhoz nekik is alkalmazkodniuk kell. Olyan szőlőfajták termesztésével, amelyek jobban bírják a meleget és az öntözési szokásokat is meg kell változtatni. Néhány gazdának ezért el kell hagynia a hagyományos borvidékeket, és északabbra kell menniük, például Trempbe. Ugyanis a magasabb szélességek, alacsonyabb hőmérsékletekkel párosulnak.

6 évvel ezelőtt kezdte meg a Torres pincészet a pinot noir szőlőfajta termesztését, a Pireneusok lábánál fekvő borvidéken. A gyönyörű, napfényes vidéket északról hegyek határolják, déli lábánál dombos területek húzódnak. A száraz és barna tájban a Torres pincészet borvidéke az egyetlen zöld hely. Albert Puch, a Torres borászat vezetője elmondta, hogy mikor elkezdtek a vidéken szőlőtermesztéssel foglalkozni a klímaváltozás kérdése még nagyon távolinak tűnt. Most, hogy már kutatók szerint is megfigyelhetők a globális felmelegedés egyes jelei, a helyzet részükről is nagyobb odafigyelést igényel.

Manapság a vásárlóknak már kevésbé fontos, hogy a bor honnan származik vagy épp milyen évjáratú. Az egyedüli fontos dolog, hogy milyen az íze. Ez pedig nagyban függ az időjárástól. Ha rossz az idő és esik, amikor éppen sok napsütésre lenne szükség, a szőlő nem lesz olyan jó ízű. De a borászok tudják, mi a jó bor titka, és mitől lesz a bor olyan zamatos, és ha mindehhez az kell, hogy hidegebb területekre kell költözniük az éghajlatváltozás miatt, hát elköltöznek.