Nagy meleg a sarkkörön túl

Vágólapra másolva!
A nagyrészt sarkkörön túl található Lappföldön az elmúlt napokban igazi nyár uralkodott közel 30 fokos meleggel. Ott egyelőre ez volt az idei csúcs, a térség nyugati részét már csütörtökön hűvösebb légtömegek érték el.
Vágólapra másolva!

Svédország, Norvégia és Finnország északi részén helyezkedik el a rénszarvasairól és a Mikulás lakhelyéről híres Lappföld. A tavaly decemberi különlegesen enyhe időt követően átlagosan hideg és havas volt az elmúlt tél vége, minimum átlagos, vagy az átlagnál melegebb nyarat lehetett sejteni az előzményekből.

Ezzel szemben az idei nyáron egymás után érték a térséget a hidegfrontok, az átlagosnál is hűvösebb volt a levegő. Amikor a Európa északkeleti részén, a Jeges-tenger ottani partvidékén a nyár elején kánikula köszöntött be, Lappföldön folytatódott az őszi idő. Az igazi nyári napokra egészen augusztus elejéig kellett várni.

A hét elején Skandinávia északi része felett anticiklon alakult ki, melynek felhőoszlató hatása miatt tartósan felhőtlen napok köszöntöttek be Lappföldre. Délkelet felől igen száraz levegő érkezett, így a viszonylag gyenge napsütés is gyorsan melegítette a levegőt, a magasban érkezett erős melegedés a felszín közelében is realizálódott. Három napon keresztül 27, 29 fok körül tetőzött a hőmérséklet.

A rövid nyárnak azonban vége. A térség nyugati szélére már csütörtökön hűvösebb légtömeg érkezett, péntektől pedig egész Lappföldön lehűlés várható. Közeledik az ősz, könnyen meglehet, hogy ez volt az idei csúcs a "Mikulás földjén".