Fokozódó trópusiciklon-tevékenység

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál valamivel gyengébb kezdet után augusztus közepére az északi félteke trópusiciklon-aktivitása hirtelen megerősödött.
Vágólapra másolva!

2007 június-júliusában az átlagosnál kevesebb pusztító viharörvény alakult ki a trópusi területeken. Míg ezt Délkelet-Ázsiában az erős monszuntevékenység kisebb kiterjedésű, de folyamatosan érkező viharai kompenzálták, Észak-Amerika partjainál szokatlanul nyugodt volt az idő.

Augusztus közepére azonban felpörögtek az események. Délkelet-Ázsiában egyre nagyobb trópusi ciklonok, a térségben szokásos elnevezéssel élve tájfunok alakultak ki. Japánt két erős tájfun is sújtotta, míg Tajvanon a hét második felében vonul át egy héten belül a második, Sepat névre keresztelt markáns légörvény, amely útja befejeztével tovább súlyosbítja a dél-kínai árvízhelyzetet.

A Hawaii-szigeteket veszélyeztető Flossie hurrikán 15 év után az első trópusi ciklon a térségben.

Az eddig csendes karibi térségben is mozgolódás kezdődött. Egy most kialakuló viharnak nagy esélye van néhány napon belül a hurrikánná való növekedésre, míg a térség másik két viharkezdeménye várhatóan a jövő hét elejére erősödik meg.

Ugyanakkor a 2006 őszén négy tájfun által ostromlott Fülöp-szigeteket egyelőre elkerülik a nagyobb károkat okozó időjárási események, sőt július közepéig aszály sújtotta a szigetvilágot. Japánban pedig a viharos időjárást követően éppen napjainkban szenvednek a nagy melegtől.