A nagy viharok időjárási háttere

Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez hasonlóan idén is viharosan telt augusztus 20-a. Országszerte voltak heves zivatarok, amelyeket felhőszakadások, jégesők és viharos szelek kísértek. Nézzük, mi volt a viharos tegnapi nap időjárási háttere.
Vágólapra másolva!

Az időjárási helyzet idén más volt, mint egy évvel ezelőtt. 2006. augusztus 20-án 21 órakor egy hidegfront előtt kialakult zivatarlánc érkezett a főváros térségébe. A legerősebb széllökések a belvárosban elérték a 116 km/órát. Az időjárási feltételek kedveztek extrém erősségű zivatarok, úgynevezett szupercellák kialakulásának. A fővárost is elérő zivatarcella pusztító erősségű volt.

Idén nem volt markáns hidegfront az ünnep alatt a Kárpát-medence térségében. Közép-Európában azonban sekély ciklonok helyezkedtek el, amelyek labilissá tették a levegőt. Így a felettünk lévő fülledt, párás, meglehetősen instabil légtömegben kevés napsütés is elég volt ahhoz, hogy igen heves zivatarok alakuljanak ki.

A déli órákban a nyugati határszélnél kezdődött meg a zivatartevékenység, amely az ország délnyugati tájain többfelé okozott felhőszakadást, és sok helyen jelentős mennyiségű jég is esett. Zivatarok környezetében a hőmérséklet hirtelen visszaesett, a nyugati országrészben sok helyen 20 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

A zivatarok északkeleti irányban haladtak tovább, délután heves viharokat okozva a Dunántúlon. A kora esti órákban érték el Budapest térségét a zivatargócok, amelyeket viharos széllökés és heves esőzés kísért. Az éjszaka folyamán a keleti országrészben is óriási viharok alakultak ki.

A tegnapi heves esőzések alkalmával helyenként az egy óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta az 50 mm-t, amely az átlagos havi csapadékmennyiségnek felel meg.

A következő napokban nyugodtabb lesz az időjárásunk. Szerda este és csütörtök reggel a Dunántúlon még előfordulhat zápor, zivatar, máshol csendes kánikulai időre készülhetünk.