Vágólapra másolva!
Furcsán hangzik ez a mondat, mikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy az autók károsanyag kibocsátása mennyire veszélyes az üvegházhatás erősödése, és a globális felmelegedés miatt. Nézzük, miért lenne jobb, ha mégsem akarnánk áttérni a bioüzemanyagok használatára.
Vágólapra másolva!

Az üvegházhatás erősödésének egyik legsúlyosabb veszélyforrása a szén-dioxid-kibocsátás, amelynek döntő részét az ipar és a közlekedés okozza. Ezért egyre nagyobb igyekezettel próbálják visszaszorítani a szennyező anyagot. Az autógyártók egyre bonyolultabb katalizátorokat építenek be a kocsikba. Ezek a szerkezetek és anyagok más, a korábbinál jobb minőségű üzemanyagot kívánnak.

Brit kutatók állítása szerint azonban sokkal inkább környezetbarát lenne, ha továbbra is fosszilis üzemanyagokat használnánk, és a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálására inkább erdőket telepítenénk.

Ennek oka igen egyszerű, a bioüzemanyag gyártásához földre van szükség, ehhez az ott található fák kivágásával jutnak hozzá. A föld megműveléséhez pedig traktorokat kell használni. Tehát fosszilis üzemanyagot égetnek el, hogy környezetbarát bioüzemanyagot állítsanak elő.

Arról nem is beszélve, hogy az erdők kivágásával sok állat élőhelyét is tönkreteszik. A Borneo szigetén élő orángutánokat élőhelyük elpusztulása fenyegeti. A bioüzemagyagok iránti egyre nagyobb kereslet miatt, egyre több erdőt vágnak ki a szigeten, hogy legyen hely a növények számára, amikből az üzemagyagot készítik. Az itt élő orángutánokat az ültetvényeken dolgozó munkások sokszor megverik és megnyomorítják.

Két angol kutató, Renton Righelato és Dominick Spracklen, számításai szerint körülbelül 50-100 év alatt térülne meg a bioüzemanyagok használata. Righelato szerint ez túl hosszú idő, és nem várhatunk ennyit a klímaváltozással kapcsolatos lépésekkel.

A két kutató úgy véli, ha a bioüzemanyagok gyártása a globális felmelegedés megfékezésére tett lépés, akkor ennél jobb módszerek is léteznek. Inkább arra kéne törekedni, hogy megvédjük meglévő erdőinket és a szavannákat, valamint igyekezzünk helyreállítani a környezetet. Óvni a természetes élőhelyeket, ahelyett, hogy olyan növények termesztésével kezdenénk el foglalkozni, amelyeknek az emberi élet szempontjából semmi haszna sincsen.