Nő a sókoncentráció az Atlanti-óceánban

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók kezdték el vizsgálni az Atlanti-óceán felszíni vízrétegeinek sótartalmát. A nemrégiben elkészült tanulmány szerint a fölső 400 méteres rétegben emelkedik a sókoncentráció, ami talán jó hírnek számít a klímaváltozás és a globális óceáni szállítószalagok szempontjából.
Vágólapra másolva!

Ez azért lehet jó hír, mert az Észak-Atlanti-óceán felszíni rétegeinek sósabbá válása azt jelenti, hogy a globális szállítószalag stabilizálódik, a globális felmelegedés hatására a tengerekbe kerülő édesvíz ellenére is.

Hogy ez miért is jó hír? Az óceáni szállítószalag az óceánok mélytengeri és felszíni áramlásainak rendszere, amelynek egyedüli jelentős leáramlási zónája az Atlanti-óceán északi részén található. Az áramlást elsődlegesen a hőmérsékleti és a sótartalombeli különbségek vezérlik. A hidegebb és nagyobb sókoncentrációjú sűrűbb víz lesüllyed az észak-atlanti térségben, és a mélyben az Egyenlítő felé áramlik.

A globális óceáni szállítószalag vezérli például a Golf-áramlatot is, ezáltal melegíti kontinensünket. A globális felmelegedés hatására azonban egyre nagyobb mennyiségű édesvíz kerül a tengerekbe. Ezek elsődleges forrásai az olvadó sarki jégtáblák, az olvadó gleccserek és az intenzívebb csapadéktevékenység. A tengerekbe került édesvíz csökkentheti a leáramlás mennyiségét és intenzitását az olvadó jég alacsony sótartalma miatt.

Tim Bayer, az Amerikai Nemzeti Óceánkutató Központ egyik kutatója, munkatársai segítségével összegyűjtötte az elmúlt 50 év sókoncentráció-adatait. Adatsorát a katonaság, a halászok és az Észak-Atlanti-óceánon dolgozó kutató hajók adataiból állította össze. Az 1955 és 2006 közötti adatokat megvizsgálva azt találták, hogy az óceán felső 400 méteres rétegében emelkedett a sókoncentráció.

Bayer úgy véli, talán a felmelegedés hatására válik sósabbá a tengervíz. Már régóta lehet tudni, hogy a tengervíz hőmérséklete melegszik az Észak-Atlanti-óceánon, amelynek az lehet a következménye, hogy több víz párolog el, ezáltal pedig nő a sókoncentráció, a tudós véleménye szerint.

A felszíni rétegek vizsgálata után a mélyebb rétegek sótartalmát is vizsgálták. Az 1830-as években mért sókoncentrációhoz képest most sokkal alacsonyabb értékeket mértek az 1300 méteres mélységben, ami viszont arra utal, hogy az édesvíz lassan szivárog lefelé az óceán mélyebb rétegeibe.

Habár Bayer eredményei biztatóak, mégsem nyugodhatunk meg teljesen. A tudós is úgy véli, a természetben gyorsan változnak a dolgok. Azt is csak nemrég fedezték fel, hogy az óceánokba édesvíz szivárog, és mostanáig feltételezés volt az is, hogy ez a víz lesüllyed. Most stabilizálódni látszanak a dolgok, de néhány év alatt minden megváltozhat.