Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy új hurrikán-előrejelző modellt fejlesztettek ki. A meteorológusok szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a modell minden várakozásuknak megfelel, de az tény, hogy az előzetes tesztelések nagyon jó eredménnyel zárultak.
Vágólapra másolva!

Az új modellt 6 évvel ezelőtt kezdték el fejleszteni, és a tesztelések után az idei évtől már hivatalosan is az amerikai hurrikán-előrejelző rendszer része.

A modellt a Dean hurrikán előrejelzésében is használták már, és nagy pontosággal megadta a vihar partot érésének helyét, idejét, valamint erősségét is. Amerikában az igazi hurrikánszezon augusztusban köszönt be, és általában szeptember végéig tart. A kutatók majd ezen időszak után kezdik meg a modelleredmények részletes kiértékelését.

Az amerikai kutatók sokat várnak a modelltől, amelyet a hurrikánok útvonalának és erősségének pontos előrejelzésére készítettek. A korábbi modellek sokszor tévedtek a vihar fejlődésének leírásában, valamint a partot érés helyében is.

A hurrikánok előrejelzését finanszírozó állami hivatalok évente vizsgálják a szakértők munkájának eredményességét. Az elmúlt harminc év alatt a 24 órás előrejelzések beválása évente 1 százalékkal javult. Tehát a harminc évvel ezelőtti 225 km helyett ma már 160 km-es pontossággal tudják előre jelezni, hogy hol fog partot érni a hurrikán. Az új modell remélhetőleg ezen az eredményen is tovább javít.