Első őszi havazás az Alpokban

Vágólapra másolva!
A sarkvidéki eredetű légtömegek hatására az Alpokban sokfelé havazik. A hóhatár helyenként 1500 méter alá süllyed. A hegység keleti vidékén csütörtökig vastagszik az első őszi hótakaró, amely akár a fél métert is elérheti.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európán átrobogó hidegfront mögött sarkvidéki levegő árasztotta el az Alpok térségét is. Már a front átvonulása idején a hegység középső és keleti részén 2000 méter alá csökkent a havazás határa. A térség felett kialakuló magassági hidegcseppnek és az északi szélnek kitett lejtők módosító hatásának következtében napokig folyamatos csapadékra lehet készülni az Alpokban Svájctól keletre, elsősorban az északi lejtőkön.

Kedd hajnalban a havazás határa helyenként 1800 méter alatt volt. A hazánk nyugati szélétől átlagos napokon is látható, a határtól 60 km-re fekvő Schneeberg tetejét is fehér lepel borítja. A legnagyobb havazás eddig az Alpok németországi részén és a szomszédos osztrák területeken volt. A kedvező időjárásnak köszönhetően csütörtökig kitart a csapadék. Szerdán várhatóan nagy területen 1000 méterre ereszkedik le a havazás.

Az összefüggő hótakaró vastagsága csütörtökre 1800 méteres magasság felett sokfelé eléri a 20 cm-t, de helyenként fél méteres friss hóréteg sem kizárt.

A hét végén lassú olvadás kezdődik, de 2000 méteren akár egy hétig megmaradhat a hegyek friss fehér sapkája.