A klímaváltozás veszélyezteti vízkészleteinket

Vágólapra másolva!
A klímaváltozás egyik legsúlyosabban érintett területe a vízgazdálkodás. Megváltozhat a csapadék időbeli és térbeli eloszlása és ennek következtében a folyók vízjárása, árhullámai.Veszélybe kerülhet az ivóvízbázis és komoly hatást gyakorolhat a mezőgazdaságra is. A témával foglalkozik a Helsinkiben most zajló, Nemzetközi Víz- és Klímakonferencia.
Vágólapra másolva!

Mérsékelni kell a klímaváltozás negatív hatásait és hatékonyabbá kell tenni a vízkészlet-gazdálkodást - mondta Michel Jarraud WMO-főtitkár a helsinki Víz- és Klímakonferencián. Az IPCC (ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) jelentése szerint az elmúlt évtizedekben a megfigyelt melegedés és a Föld hidrológiai ciklusának változása kapcsolatban áll egymással.

Az éghajlatváltozás és vízgazdálkodás kapcsolata

Az éghajlatváltozás a vízforgalomban rövid és hosszú távú változásokat indít el, valamint megváltoztatja a csapadék térbeli eloszlását is. A rövid távú változások következményei, az aszályok és árvizek gyakoribbá válása. A csapadék egyenlőtlen eloszlása hosszútávon a talajvízkészleteket is befolyásolja. Ezáltal a klímaváltozás veszélyezteti az ivóvíz-készletünket és a mezőgazdaság számára is fennakadásokat okozhat, hosszabb távon megváltozhat a természetes növénytakaró is. A csapadék klímánk fontos összetevője.

A magas szélességeken és néhány trópusi területen a klímamodellek eredményei szerint csapadék-növekedés várható, egyes szubtrópusi területeken és az alacsonyabb szélességeken pedig csökkenés. Az IPCC jelentése szerint, a legújabb modell-futattások szerint, a század közepére a sarkok közelében és a trópusokon a heves esőzések következtében a folyók átlagos vízhozama és a felhasználható víz mennyisége 10-40 százalékkal fog nőni, de ezzel együtt nőni fog a veszélyes árvizek kockázata is. 10-30 százalékos vízmennyiség-csökkenés várható a közepes szélességek már amúgy is szárazabb területein, és a szubtrópusi területeken. Ezért valószínű, hogy az aszály sújtotta területek mérete is nőni fog - állapítja meg az IPCC jelentése.

A világnak alkalmazkodnia kell a változó időjárási feltételekhez, a változó vízkészletekhez, a klímaváltozásokhoz, amelyek valószínűleg az extrém időjárási eseményekkel is kapcsolatban állnak. A vízügyi szakembereknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy az extrém időjárási események nehogy katasztrófába torkoljanak. Gondoljunk itt például az indiai monszun okozta áradásokra, amely rengeteg ember életét követelte.

A vízgazdálkodással foglalkozó szakembereknek figyelembe kell venniük az évszakos előrejelzésektől kezdve, a klíma előrejelzéseken át minden rendelkezésre álló információt, a jövőbeli vízgazdálkodási beruházásokhoz. A klímakutatóknak és a meteorológusoknak is segíteniük kell a minél hatékonyabb vízgazdálkodási tervezet elkészítését.

Az előrevetített klímaváltozásokhoz mindenképpen el kell kezdeni az alkalmazkodást, még akkor is, ha ezek az előrejelzések még pontatlanok.

Megelőző lépések

A következő elképzelések teljesítése elősegítheti a vízkészletek hatékonyabb felhasználását és segíthet megelőzni a komolyabb vízügyi katasztrófákat:

Szükség lenne egy globális adatbázis elkészítésére a vízkészletek változásáról, hogy összehasonlító elemzéseket lehessen készíteni a klímaváltozás és a vízkészletváltozás kapcsolatáról. Ilyen adatbázisra kellene épülnie a helyi és regionális hidrológiai munkálatoknak.

Nagyobb együttműködésre lenne szükség a kutatók és politikai döntéshozók között, hogy az egyes döntések mindig megalapozott legyen.

Szorosabb együttműködésre van szükség a klimatológusok és a hidrológusok között is, hogy ezáltal is elősegítsék a klímaváltozás és a vízháztartás változása közötti kapcsolat vizsgálatát.

Mr. Jarraud felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen fontos a dolgok idejében történő felismerése, ezért szükséges, hogy a klímaváltozást nyomonkövessük és erősítsük a klímatudatos gondolkodást, hogy a világ minél hatékonyabban tudjon alkalmazkodni a változásokhoz, ezáltal jelentősen hatékonyabbá téve a vízhasználatot is.

Kérjük írja meg a klímaváltozással kapcsolatos véleményét a [email protected] címre, amelyet továbbítunk az éghajlatváltozási stratégiát kidolgozó kutatócsoport számára. Klímaváltozással kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja.