Árvíz Ausztriában - árhullám a Dunán

Vágólapra másolva!
Ausztria keleti részén a folyamatos esőzés és a csütörtökön a hegyekben lehullott jelentős mennyiségű hó olvadása okoz rendkívüli árvízi állapotokat. A következő napokban az intenzív csapadék megszűnik, így is erős árhullám indul el a Dunán hazánk felé.
Vágólapra másolva!

A napokig a Kárpát-medence felett lévő hidegcsepp főként az Északi-Kárpátokban és az Alpok keleti részén okozott bőséges csapadékot. Szerdán és csütörtökön Bajorországban és Tirolban, péntekre főként Ausztria keleti tartományaiban léptek ki a hegyi patakok, folyók a medrükből. A Dunán a Németországból elindult árhullámot az alsó-ausztriai áradások tovább erősítik.

A csütörtökön Stájerországban és Alsó-Ausztriában 1500 méter felett leesett tetemes - helyenként egy métert is meghaladó - olvadásnak indult. Így annak ellenére, hogy az intenzív csapadék a hétvégén megszűnik, a hegyi patakok és folyók vízszintje csak lassan csökken. Szombaton a Duna felsőbb szakaszain pedig újabb, a héten tapasztaltaknál jóval gyengébb esőzés lassítja az apadást.

A dunai árhullám várhatóan a jövő hét lépi át a magyar határt. Ugyancsak árad a Rába, amely hazánkban néhány nappal korábban tetőzik.