Újabb áradások Bangladesben és Nepálban

Vágólapra másolva!
Több mint százezer embert érintenek az újabb áradások Dél-Ázsiában. Sokan már másodszor kénytelenek otthonukat elhagyni a heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások miatt.
Vágólapra másolva!

Banglades Sirajganj tartományában egyik legrosszabb a helyzet, ahol már a nyári árhullámok is óriási pusztítást végeztek, és az újabb áradások miatt ismét tízezreket kellett kitelepíteni a part menti területekről. Hetekig is eltarthat, mire újra visszatérhetnek házaikba a helyiek.

Mióta júniusban kezdetét vette a monszun időszak, a földcsuszamlások, az áradások és az áradások utáni járványokban meghaltak száma már majdnem eléri az ezer főt. Az esőzések alatt 10,5 millió embert kellett kitelepíteni.

A heves, évszakos monszun esőzés okozta árvizeket a Himalája olvadó gleccserei is erősítik. A mostani áradás azért is érinti különösen rosszul az itt lakókat, mert az első árhullám után elültettet terményeiket az újabb áradások elmosták, és új ültetésre már nincs idejük a gazdáknak.

Hasonlóan súlyos a helyzet Nepálban is, ahol szintén heves esőzések okoztak áradásokat és földcsuszamlásokat az elmúlt napokban, amelyekben legkevesebb 15 ember vesztette életét.

A térségben már mindenhol várják a monszun időszak a végét, amely júniustól szeptemberig tart, hogy végre hozzá kezdhessenek a károk helyreállításához.