Tornádó Németországban

Vágólapra másolva!
Hétfő este Németország délnyugati részén heves viharok következtében jelentős anyagi kár keletkezett lakóépületekben. A károk alapján a német meteorológusok szerint tornádó pusztított a térségben. Idén már közel egy tucat tornádóról érkezett jelentés az EU legnépesebb országából.
Vágólapra másolva!

Egy markáns hidegfront robog át Európa középső vidékén. A front előtti meleg levegőben instabilitási zónák jönnek létre, amely kedvez a heves záporok, zivatarok kialakulásához. Egy ilyen instabilitási zóna érte el hétfő este a németországi Baden-Wüttenberg tartományt.

A Stuttgarttól nem messze fekvő Asperg városában a nagy viharok közepette háztetőket söpört le a szél, nagy fák dőltek házakra, autókra, jelentős anyagi kár keletkezett. A pusztítás jellegéből a német meteorológusok tornádó jelenlétére következtettek. A háztetők leválása és az ablakok kitörése arra vezethető vissza, hogy még a legkisebb tornádók érkezése is másodpercek alatt 30-50 hPa-lal csökkenti a légnyomást. A házak belsejében a légnyomás-kiegyenlítődés időt igényel, így az első pillanatokban egy négyzetméter tetőfelületre 300-500 kg nyomás érkezik belülről, aminek a tetőszerkezet vagy az ablaküveg nem képes ellenállni.

Németországban 2007-ben eddig 11 tornádóról érkezett jelentés, ebből 9 a legkisebb fokozatot érte el a Fujita tornádó-skálán, és 4 pusztított Baden-Wüttenberg tartományban.