Folytatódnak az esőzések Afrikában

Vágólapra másolva!
Afrika-szerte százezrek szorulnak segítségre, a heves esőzések következtében ugyanis rengeteg folyó lépett ki medréből. A rövid, három napig tartó száraz időszaknak hétfőn vége szakadt, azóta újra folyamatosan esik az eső. Az újabb felhőszakadások megnehezítik a segítségnyújtást is.
Vágólapra másolva!

A kontinens immár 22 országa érintett az évtized legsúlyosabb áradásaiban. Afrika-szerte 1,5 millió embert kellett kitelepíteni, mert a víz elöntötte házaikat, és közel 300 ember vesztette életét.

A legrosszabb helyzetben lévő ország Szudán, ahol az augusztus óta kisebb-nagyobb megszakításokkal tartó esős időszak miatt 625 ezer ember szorul sürgős segítségre. Afrika legnagyobb országát több hullámban érték el az óriási esők. A folyókon a legújabb esőzések miatt elindult árhullámok ismét százezreket érintenek, a megáradt folyók házakat mostak el, és tönkretették az ország élelmiszerkészleteit is.

Szintén kritikus a helyzet a szomszédos Ugandában is. Yoweri Museveni, az ország miniszterelnökének elmondása szerint az esőzések miatt szinte minden út járhatatlanná vált az ország északkeleti területein, és ha tovább folytatódik a csapadéktevékenység, akkor valószínű tönkre is mennek az utak. A miniszter szükség állapotot rendelt el az országban, amelyre az elmúlt 21 évben még sohasem volt példa.

A szomszédos Szudánban, Etiópiában és Kenyában is hasonló a helyzet, ahol több tucat ember vesztette életét már az áradások miatt. Nyugat-Afrikában szintén komoly károkat okoznak a megáradt folyók.

Szakemberek úgy vélik, az Afrikát sújtó óriási esőzések hátterében a Csendes-óceán térségében, Peru partjainál jelentkező "La Nina" jelenség állhat. (A trópusi Csendes-óceán vidékén 2-6 éves periódusú éghajlati jelenséget lehet megfigyelni, amely az óceán és a légkör kölcsönhatása révén alakul ki. Két szélső állapota van, az El Nino és a La Nina. El Nino idején Peru partjainál a szokásosnál melegebb az óceán vize, míg La Nina időszakban jóval hűvösebb.)

A következő napokra a meteorológusok újabb esőzéseket ígérnek a térségben.