Már Németország felett a hidegfront

Vágólapra másolva!
A hidegfront, amely tegnap orkán erejű szél és heves csapadék-tevékenység kíséretében vonult át Anglián, kelet felé haladva mára már elérte Európa középső területeit. A front jelenleg Németország, Svájc, Csehország és Ausztria nyugati területei felett húzódik.
Vágólapra másolva!

A Skandináv-félsziget nyugati részén egy nagy kiterjedésű, markáns ciklon húzódik. A ciklon hullámzó frontrendszerének hidegfronti része hétfő reggel érte el a Brit-szigetek térségét. A szigetország keleti partjainál közel 110 km/órás széllökéseket mértek, az orkánerejű szél mellett heves csapadék-tevékenység is kísérte a frontot, helyenként hat óra alatt több mint 40 mm eső hullott.

A hidegfrontot kísérő erős szél mára már mérséklődött és a csapadék-tevékenység is valamelyest gyengült. A nappali felmelegedés a front által érintett területeken mindenhol gyengült, a maximum hőmérsékletek 10 fok közelében alakulnak.

Németországban a reggeli mérési adatok alapján, a 6 óra alatt lehullott csapadék mennyisége 2-5 mm . A front előtt fújó nyugati, északnyugati szél erőssége helyenként éri csak el a 30 km/órát.

Svájcban a front mentén 23-25 km/órás szelet mérnek, 32 km/órás széllökésekkel. Az elmúlt 6 órában itt sem hullott jelentős mennyiségű csapadék.

Csehország és Ausztria nyugati területei felett is borult már az ég és megélénkült az északnyugati szél, ami már a front érkezésének jele. Ausztria nyugati tartományában a meteorológusok előrejelzése szerint a 6 óra alatt lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30 mm-t is, ezért Vorarlberg tartományban riasztást adtak ki.

A hidegfront Észak-Olaszország és az Alpok térségében megreked. A következő napokban hazánk és a környező országok időjárását a front déli szakaszán generálódó ciklon fogja alakítani, helyenként jelentős mennyiségű csapadékot okozva.