Árvízveszély a közép-európai ciklon nyomán

Vágólapra másolva!
A kontinens középső vidéke felett örvénylő markáns ciklon heves esőzéseket, az Alpokban kiadós havazást okozott az elmúlt napokban. Többfelé megduzzadtak a hegyi patakok, folyók. A Dráván komoly esélye van egy nagyobb árhullám megindulásának, de kisebb áradás a Dunán is lehet.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa felett a mediterrán eredetű nedves, meleg légtömegek és a sarkvidéki hideg, száraz levegő találkozásánál a hét közepén markáns ciklon mélyült ki. A ciklonban a nagytérségű rendezett feláramlás kedvez a csapadékképződésnek.

Az Alpok nyugati részétől a Kárpát-medencéig, Németországtól- Észak-Olaszországig sokfelé fordul elő kiadós eső. Az Alpok magasabb részein havazik, csütörtök reggelre helyenként 1200 méterre süllyedt a havazás határa. Svájc keleti részén 1700 méter felett néhol a fél métert is eléri a friss hóréteg, amely várhatóan a hétvégén indul olvadásnak.

Az Adria partvidékén mérték a legtöbb csapadékot. Velence környékén szerda reggeltől csütörtök reggelig 167 mm csapadék hullott, ami háromhavi átlagnak felel meg.

Az Alpok hegyi patakjai, kisebb folyói sokfelé megduzzadtak, kisebb árhullám indult meg a Duna felső szakaszán. Ennél jóval súlyosabb a helyzet Ausztria déli részén és Szlovéniában. A Dráván és a Száván vonuló komolyabb árhullámot az előrejelzések szerint péntek hajnalban további hirtelen lezúduló esőzés növeli.

A hétvégén a ciklon gyengül, és északnyugat felé mozdul, így a csapadéknak végre megszűnik az utánpótlása.