Vágólapra másolva!
A Vietnamban szárazföldet ért Lekima tájfun már legyengült, ugyanakkor a Krosa trópusi ciklon megerősödve éri el Tajvan sűrűn lakott fővárosát. A rendkívül erős széllel és intenzív csapadékkal járó trópusi ciklon többmilliós országrészeket érint.
Vágólapra másolva!

Vietnam felett heves esőzések közepette gyengült a Lekima tájfun. A több mint 200 ezer kitelepített lassan visszatérhet otthonába. Két nap alatt helyenként közel 400 milliméternyi csapadék hullott, a tájfun landolásakor 150-160 km/órás széllökések tomboltak.

Egy másik trópusi ciklon, a Krosa időközben határozottan megerősödött. A Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősséget elért tájfunban a maximális szelek szerda estétől elérték a 220 km/órát, a széllökések sebessége a 270 km/órát is meghaladta.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Krosa szombaton eléri Tajvan legsűrűbben lakott északi részét, ahol többek között a főváros is elhelyezkedik. A térség több mint tízmillió lakossal rendelkezik, akik átlagosan évente átvészelnek egy-egy hevesebb tájfunátvonulást. A part mentén 12 méteres hullámok okozhatnak szökőárt. A sziget belsejében az intenzív esőzés a hegyvidéki folyók gyors áradásához vezethet, földcsuszamlás veszélye is fennáll.

Vasárnap kissé legyengülve tovább halad a tájfun a kínai partok felé, a jövő hét elején a masszív felhőzet és a felhőszakadások Sanghajt is elérhetik.