Közeleg a tél - ködfelhők szerte Európában

Vágólapra másolva!
A tél közeledtét az alacsony szintű, számottevő csapadékot nem adó felhőzet megjelenése is jelzi. Mindez arra utal, hogy a magasban történő melegedést a napsugárzás ereje már nem minden esetben tudja "lehozni" a felszín közelébe. A napokban egy stabil anticiklonnak köszönhetően a kontinens nagy részén ezek a ködfelhők okoznak szomorú, borongós időjárást.
Vágólapra másolva!

A nyári félévben, ha anticiklon húzódik a kontinens fölé, biztosak lehetünk abban, hogy kellemes, száraz, napos idő köszönt be. Ahogy rövidülnek a nappalok, annál kevésbé igaz a fenti következtetés.

Ahogy csökken a napállás, egyre kevesebb energiát közöl a felszínnel. A magasban érkező melegedés ilyenkor nem jelentkezik a felszínen, a légkör alsó több száz méteres szintje nappal is "önálló életet él". Az anticiklon nyugati oldalán a ködképződés folyamata erős. A köd nem minden esetben oszlik fel, gyakran néhány száz méter magasra emelkedve napokig borult időt okoz anélkül, hogy számottevő csapadékot észlelnénk. A ködfelhő-képződést az éjszakák hosszának növekedése, a talaj nedvessége és minősége, valamint a gyenge szél erősíti.

Pénteken a Kelet-európai-síkságtól Németország középső vidékéig szinte összefüggő ködfelhő alakult ki, első ízben a mostani ősz folyamán.

Hazánk felett is sokfelé borítja alacsonyszintű felhőzet az eget, amelynek kialakulásában az elmúlt napok nagy esőzései, és az azt követő, a felsőbb légrétegekben végbemenő melegedés játszott döntő szerepet.