Nagy esők a hét egyetlen szabadnapján

2007.10.27. 11:55

Míg a munkanappá változtatott szombaton az ország nagy részén kellemes, az átlagosnál enyhébb az idő, vasárnap helyenként egész nap kiadós esőre készülhetünk. A Dunántúlon várható a legtöbb csapadék, a Balaton vízgyűjtőjén is rengeteg esőre van kilátás, immár évek óta folyamatosan magas a "magyar tenger" vízállása. Hétfőn válik ismét szárazabbá időjárásunk.

Szombaton az ország nagy részén kellemes idő alakult ki. Az időnként előbukkanó nap hatására az előző napoknál is enyhébb az idő, a hőmérséklet nagy területen haladja meg a 15 fokot, ami néhány fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. A hétvégi munkanapon csupán az északi megyékben alakulhat ki délután elszórtan eső, zápor.

Akik a hét egyetlen szabadnapján is hasonló folytatást várnak, azok sajnos csalódni fognak. Egy az Északi-tenger felett vonuló frontoktól "leszakadt" kisméretű magassági hidegcsepp éjszaka megközelíti hazánkat. A hidegcsepp labilizálja a levegőt, és ez kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. Alacsonyabb szinteken a Kárpát-medence fölé mediterrán eredetű meleg, nedves levegő érkezik, és ennek a hidegcseppel való kombinációja nagy esőzést okozhat.

Az éjszaka első felében főként hazánktól néhány száz kilométerrel nyugatra alakul ki eső, illetve az Alpok keleti nyúlványain 1700 méter felett havazás. Hajnalban a Dunántúlon ered el az eső, majd szinte az egész nap folyamán fog esni. A gyenge szemerkélések mellett többször záporszerű csapadékra is készülhetünk. Az előző csapadékhullám után még sokfelé telített a talaj, az újabb esőben a patakok és kisebb folyók vízszintje átmeneti gyors emelkedésnek indulhat.

A legtöbb csapadék a Balaton vízgyűjtőjén várható. Közép-Európa legnagyobb felületű tava a 2002-2003. évi nagy szárazság után immár három és fél éve átlag feletti szintet mutat. Decemberre a vízszint akár a 100 cm-t is meghaladhatja, amely a legalacsonyabb balatoni település, Balatonfenyves számára már kedvezőtlennek mondható.

Az ország keleti felén hosszabb megszakításokkal szórványosan kisebb esőkre számíthatunk, csupán az északkeleti megyékben van esély egy-két órás napsütésre, kirándulóidőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK