Vágólapra másolva!
Noel, a vasárnap kialakult trópusi vihar okoz óriási esőzéseket és áradásokat a Karib-tenger szigetein. Hétvégén az Indiai-óceán térségében is kialakult egy vihar, amely azonban az előrejelzések szerint útja során lakott területet nem érint.
Vágólapra másolva!

A Karib-tenger térségében vasárnap reggel kialakult, Noel névre keresztelt trópusi viharban az átlagos szélsebesség mára elérte a 92 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 110 km/órát. Útját óriási, egyes területeken 700 mm-t is meghaladó esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérik.

A vihar tegnap érte el Haiti és a Dominikai Köztársaság területét. Haiti, Latin-Amerika egyik legszegényebb országa, és az erdőirtások révén, amelynek során a sziget erdőinek közel 90%- át kivágták, az egyik legsebezhetőbb országok egyike is. Ugyanis az erdőirtás következtében a talaj kevesebb vizet képes elnyelni, és mivel már nincsenek fák, amiknek a gyökerei útját állhatnák a meginduló nedves talajnak, már semmi sem védi a falvakat a földcsuszamlások ellen. A vihar során tegnap számos lakóház pusztult el, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Dominikai Köztársaság területén több ezren maradtak áram nélkül, és több száz család vált hajléktalanná, amikor Noel elérte az országot. A trópusi vihart 760 mm-t is meghaladó eső kísérte, amelynek következtében számos út járhatatlanná vált az országban. Legalább 20 ember vesztette életét, amikor a heves esőzések következtében megáradt folyók kiléptek medrükből.

Az előrejelzések szerint a trópusi vihar elkerüli a Mexikói-öböl térségében található olaj- és földgáz mezőket, azonban, ha a vihar a modell futtatásoknak megfelelően mozog, a hét közepén Florida partjait is súrolni fogja.

Noel jelenleg északnyugati, nyugati irányban mozog, Kuba nyugati területeit és a Bahamákat veszélyeztetve.