Szélvihar, árvíz - időjárás a Föld körül

Vágólapra másolva!
Mérsékelt övi ciklonként folytatja a korábbi Noel hurrikán a pályafutását. Jelenleg az USA északkeleti partvidékén okoz szélviharokat, heves esőzéseket és helyenként 8 méteres hullámokat. Mexikóban rendkívüli áradások pusztítottak a héten, míg a Fülöp-szigeteket vasárnap érik el a trópusi viharfelhők.
Vágólapra másolva!

Az előzőleg a Karib-térségben nagy természeti katasztrófát okozott Noel trópusi vihar hurrikánná erősödve lépte át a 30. szélességi kört. Az Egyesült Államok keleti partjával párhuzamos pályán indult el északkelet felé a szárazföldtől 2-300 kilométerre. Szombat hajnalra elveszítette hurrikáni karakterét, eltűnt a jellegzetes szem. Átalakult igen markáns mérsékelt övi ciklonná, intenzitásából alig veszített. Vastag felhőzetéből kiadós esők fordulnak elő az USA északkeleti partvidékén. Boston környékén 110 km/óra feletti orkán süvít, az óceánon a széllökések pedig helyenként a 140 km/órát is meghaladják. A térségben 8 méternél is nagyobb hullámok robognak a partok felé. Vasárnap a viharciklon gyorsan halad tovább a kanadai partok mentén.

Mexikó déli vidékén a héten a heves esőzések áradásokhoz vezettek. A Belgium nagyságú Tabasco állam 80 százaléka víz alá került. A kitelepítettek száma meghaladja az egymilliót, akiknek több mint a fele hajléktalanná vált az árvizek pusztítása során. Felipe Caldéron elnök a tartomány történetének eddigi legnagyobb katasztrófájának nevezte az áradásokat.

Egy úgynevezett trópusi depresszió éri el vasárnap a Fülöp-szigetek északi részét. A több nagyobb zivatargócból álló időjárási képződmény jóval kisebb intenzitású, mint a térséget tavaly sújtó 3 hatalmas tájfun. Ugyanakkor nem árt az elővigyázatosság! A Karib-térségben az intenzitására nézve gyengének tekinthető Noel trópusi vihar okozta idén a legnagyobb károkat. Ennek oka az lehet, hogy amíg a trópusi ciklonok szél tekintetében tényleg a legpusztítóbbak, a trópusi viharok, vagy akár a trópusi depressziók csapadéka akár nagyobb is lehet. A hegyekkel borított szigeteken pedig a rendkívüli esőzésekben könnyen alakul ki áradás, földcsuszamlás.