Egyre több hó a szlovák hegyekben

Vágólapra másolva!
Szlovákia magasabb hegyeiben eddig a hét minden napján esett több-kevesebb hó. Az előrejelzések szerint vasárnap estig jelentős friss havazásra lehet készülni. A zárt hótakaró általában 800-900 méter feletti magasságban alakult ki, a sípályák nagy része már fehér.
Vágólapra másolva!

A kontinensen az 55. szélességi kör környékén egész héten át igen aktív ciklontevékenység tapasztalható. Ennek köszönhetően szinte 24 óránként vonulnak át a frontok a Kárpát-medence környékén. A frontok jelentős, vegyes halmazállapotú csapadékkal rendelkeznek. Szlovákiában 500 méter felett általában havazik, 800-900 méteres szinttől felfelé pedig meg is marad a lehullott hó.

Hétfőn esett le az első vékony hólepel a Kárpátok északi hegyeiben, azóta minden nap volt több-kevesebb hó. Pénteken egy markánsabb csapadékzóna halad keresztül a térségben, ebből a Tátrákban, Fátrákban és a Szlovák-érchegységben 1000 méter felett akár 20 centi friss hó is hullhat. A legfrissebb előrejelzések szerint szombaton és vasárnap is komoly hóesés várható a térségben.

A havazások nem kerülték el hazánk legmagasabb csúcsait sem. A pénteki csapadék esetében azonban inkább csak az Északi-középhegység 800 méter feletti vidékén lehet szó havazásról. Szombaton és vasárnap viszont akár síkvidéken is láthatunk hóesést, de megmaradásra csak a hegyeken van komolyabb esély.