Trópusi ciklon fenyegeti Banglades partjait

Vágólapra másolva!
Közeledve az északi félgömbön június elejétől, november végéig tartó trópusi ciklonszezon végéhez, vasárnap két újabb vihar is kialakult a Csendes-óceán és az Indiai-óceán térségében.
Vágólapra másolva!

Az Indiai-óceánon vasárnap kialakult, Sidr névre keresztelt trópusi vihar rendkívül gyorsan növekszik, és mára a Saffir-Simpson skála szerinti III-as kategóriájú trópusi ciklonná erősödött. A ciklonban fújó átlagos szélsebesség eléri a 119 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 240 km/órát.

Az előrejelzések egyelőre nagyon vegyes képet mutatnak. Egyes modellfuttatások szerint a vihar várhatóan gyengülni fog a következő napokban, míg vannak olyan modelleredmények is, amelyek a trópusi ciklon további erősödését várják.

Az amerikai Haditengerészet Tájfunriasztó Központjának legfrissebb tájékoztatása szerint míg a Sidr a meleg tengerfelszín felett tartózkodik, tovább erősödik, és akár IV-es kategóriájú pusztító viharrá is válhat, amely elérve Banglades partjait, óriási károkat okozhat. A következő napokban a központ előrejelzése szerint a ciklonban közel 220 km/órás szélsebesség és 270 km/órát is megközelítő széllökések várhatók.

A Csendes-óceánon kialakult Tapah nevet viselő trópusi depresszió messze a szárazföldtől helyezkedik el, és várhatóan szerdára már teljesen le is épül.