Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán felett még vasárnap kialakult trópusi vihar, a Sidr, ma már megközelítette Banglades és India partjait. Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon a következő 12 órában eléri a partokat.
Vágólapra másolva!

A rendkívül gyorsan növekvő trópusi ciklon az amerikai Haditengerészet Tájfunriasztó Központjának tájékoztatása szerint csütörtök reggelre a Saffir-Simpson skála szerinti V-ös kategóriájú viharrá erősödött. A viharban az átlagos szélsebesség már meghaladja a 250 km/órát, a széllökések pedig elérik a 305 km/órát.

Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon Banglades nyugati területein, az indiai határhoz közel, nem messze Kalkuttától fog partot érni, és óriási esőzéseket okozni. A partot érés után a Sidr várhatóan gyorsan veszít majd erejéből, de az erős szél, a heves esőzések és a nagy tengerhullámok komoly pusztítást okozhatnak az alacsonyabban fekvő területeken, mint amilyen a Gangesz-delta vidéke is. A katasztrófák megelőzésének érdekében már elkezdték a lakosság kitelepítését a területről.

Jelenleg két másik aktív trópusi vihar is megfigyelhető, a Csendes-óceán déli részén kialakult Guba névre keresztelt vihar és a szintén az Indiai-óceán térségében elhelyezkedő Lee.