Változékony idő Európában

Vágólapra másolva!
Változatos lesz kontinensünk időjárása az előttünk álló hétvégén. Észak- és Dél-Európában ciklonok okoznak változékony, hideg időt, míg a nyugati és középső területeken egy anticiklon hatására szárazabb idő alakul ki.
Vágólapra másolva!

A Skandináv-félsziget északi részén és a kelet-európai síkságon ciklonok és frontjaik okoznak hideg, télies időjárást, sokfelé havazást a hét utolsó munkanapján. Az északi országokban a legmagasabb nappali hőmérsékletek 0-5 fok között alakulnak, míg Oroszországban napközben is fagypont alatti értékeket mérhetünk.

A Brit-szigetek, Nyugat-, Délnyugat-, és lassan Közép-Európa időjárását is egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja, ezeken a területeken többnyire száraz az idő. A levegő már itt is csak lassan melegszik, a hőmérséklet mindenhol 10 fok alatt tetőzik. Egyedül az Ibériai-félsziget déli részén lehet még 20 fok közeli hőmérsékleteket mérni.

A Földközi-tenger középső medencéjének és a Balkán-félszigetnek időjárását egy mediterrán ciklon teszi változékonnyá, sokfelé okozva kiadós esőzéseket. A ciklon területén sokfelé fúj erős, helyenként viharos szél.

Szombaton egy markáns ciklon éri el a Skandináv-félsziget nyugati részét, és a Brit-szigetek északi területeit. Oroszország északi részén is egy alacsonynyomású képződmény okoz havazást és hideg időt.

A kontinens nyugati és középső területei felett továbbra is anticiklon okoz száraz, de hideg időt. Közép-Európában -1, 6 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Alpok térségében nappal is -10 fok közeli értékekkel találkozhatunk.

A mediterrán ciklon keletre helyeződésével Olaszországban, a Balkánon, Romániában és hazánkban is további esőzésekre, északabbra és a magasabban fekvő területeken havazásra lehet számítani.

A hét utolsó napján Skandináviában és a Brit-szigeteken is egy ciklon hatására fordul hidegebbre az időjárás. A legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak helyenként érik el az 5 fokot. Az erős, sokszor viharos déli szél hatására kifejezetten barátságtalan időben lehet részük az itt élőknek.

Európa más területein az anticiklon hatására továbbra is száraz, ködös, téli idő uralkodik.

Vasárnap a mediterrán ciklon tovább vonul kelet felé, a Balkánon kiadós esőzéseket, a magasabb területeken további havazásokat okozva.